header banner
Default

50 cryptocurrency-termen die je moet begrijpen


Table of Contents

    ​​​​​​Als je net nieuw bent in de cryptowereld, kunnen al die losse cryptotermen erg intimiderend zijn. Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder de meest voorkomende cryptotermen voor je opgesomd. Mochten er nog termen zijn die je mist, laat dat ons dan vooral weten!

    51% attack (51% aanval)

    Een 51%-aanval stelt de situatie voor waar meer dan de helft van de computerkracht binnen een bepaalde blockchain van één persoon of één geconcentreerde groep komt. Dit zorgt ervoor dat deze groep de complete controle over deze blockchain krijgt. Ze kunnen dan bijvoorbeeld al het minen stoppen, alle transacties stoppen of elke coin van deze specifieke blockchain oneindig vaak uitgeven.

    Address (adres)

    Een cryptocoinadres is de locatie waar jij je cryptomunten bewaart en vanwaar je deze munten verzendt en ontvangt. Je zou het kunnen vergelijken met je huisadres. Dit adres bestaat meestal uit een hele rij getallen en cijfers, wat er ongeveer zo uitziet: 1KXghhUZRVFmfk9Jreo3vvuV3HDoCJyYJZ. Dit adres is in feite het publieke gedeelte van de twee versleutelde sleutels (zie private en public key) die nodig zijn voor de houder om een transactie te verifiëren.

    Airdrop

    Dit is een soort weggeefactie van de oprichters van een bepaalde cryptocurrency, waarbij deze tokens of coins worden weggegeven. De  actie is voor een korte periode. Dit wordt gedaan om de tokens naamsbekendheid te geven en de tokens te distribueren.

    Altcoin

    Deze naam wordt gebruikt voor alle cryptomunten die geen Bitcoin zijn (alternatieve munten).

    Altseason

    Dit is de term die wordt gegeven wanneer geld sneller naar altcoins stroomt dan naar Bitcoin. Met andere woorden, wanneer investeerders meer altcoins kopen dan Bitcoin.

    AMA

    Ask Me Anything. Een (meestal) nieuw crypto project houdt een sessie voor gebruikers om hen vragen te stellen over het project. Reddit en Discord worden vaak gebruikt hiervoor.

    AMM

    Dit staat voor een Automated Market Maker. Dat wil zeggen dat het een soort gedecentraliseerd beurs platform (DEX) is. Er wordt een wiskundige formule gebruikt om activa te prijzen. Bij een traditionele beurs, werkt het anders, en activa worden volgens een prijs-algoritme geprijsd. 

    Arbitrage

    Het kopen en verkopen van hetzelfde actief op twee beurzen om te profiteren van kleine prijsverschillen.

    ASIC minen/miner

    ASIC staat voor Application Specific Integrated Circuit. Dit is in feite een chip dat speciaal gecreëerd is voor het uitvoeren van één specifieke taak. Om deze reden kun je dankzij ASIC mining heel wat sneller coins minen dan een gewone computer of laptop zou kunnen. Voor Blockchain zijn er bijvoorbeeld speciale ASIC miners gecreëerd die zich alleen bezighouden met het oplossen van het SHA-256 algortime (het algoritme waarmee Bitcoins worden gemined). Wel worden er nu ook cryptomunten gecreëerd die onmogelijk te minen zijn met een ASIC.

    ATH

    ATH betekent All Time High.  Dit is de hoogste prijs die een cryptocurrency ooit behaald heeft.

    Bag

    Een bag in de crypto-wereld verwijst naar de munten en tokens die je vasthoudt als onderdeel van je portefeuille. Meestal wordt de term gebruikt om een ​​aanzienlijk deel van een bepaalde cryptocurrency te beschrijven. Zo is een 'moon-bag' gevuld met de munten die je momenteel bezit en waarvan je denkt dat ze je rijk zullen maken.

    Bear market

    Een beer slaat met zijn klauwen alles naar beneden. Daarom wordt een markt waarbij de trend in een neerwaartse beweging zit bear market genoemd. Het sentiment is dan negatief en de prijzen dalen overwegend.

    Blockchain (blokketen)

    Een blockchain is een soort digitaal grootboek van transacties dat werkt vanuit een gedecentraliseerd netwerk. Dankzij cryptografie kan een grootboek bijgehouden worden door een grote hoeveelheid van computers die zo samen het netwerk creëren. Elke keer als er een nieuwe transactie wordt gedaan, dan wordt dit door de miners met datum, grootte, etc. aan de blockchain toegevoegd als nieuwe block. 

    Block (blok)

    De blocks (of blokken) zijn de ‘pagina’s’ in het digitaal grootboek, de blockchain. Dit zijn bestanden met onveranderlijke gegevens die permanent op de blockchain worden opgeslagen.

    Block reward (blok beloning)

    De block reward is de beloning die miners krijgen voor het vinden van een wiskundige oplossing die gerelateerd is aan dat block. Bij Bitcoin is deze beloning 25 Bitcoins per gemined block. Dit halveert elke 210.000 blokken.

    BTFD

    Buy the f*cking dip! Dit wordt geroepen als de prijs van een cryptocurrency of de markt in een dip zit. Mensen zijn dan geneigd er uit te stappen omdat ze bang zijn voor verliezen. Maar een dip biedt juist mogelijkheden om een coin of token goedkoop in te kopen voordat hij weer gaat stijgen.

    Buy the Dip

    Hetzelfde als BTFD alleen zonder de krachttermen.

    Bull market

    Een stier steekt met zijn horens en gooit je omhoog. Daarom is een Bull Market een markt waarbij de trend in een opwaartse beweging zit. De prijzen stijgen en het sentiment is positief.

    Cold storage

    Hierbij wordt cryptocurrency offline opgeslagen. Dit doe je als je coins voor een langere tijd veilig wilt opslaan. Een hardware wallet is een voorbeeld van cold storage.

    Cryptography (cryptografie)

    Ook wel geheimschrift genoemd. Dit is gericht op technieken voor het verbergen of versleutelen van te verzenden informatie, zodat iemand die toegang heeft tot het kanaal waarop dit verzonden wordt, onmogelijk erachter kan komen wat voor informatie is verzonden.

    Cryptocurrency (crypto geld)

    Een soort digitale munteenheid dat gebaseerd is op cryptografie. Dit betreft de Bitcoins en de andere altcoins.

    DAO

    Een DAO is een "gedecentraliseerde autonome organisatie" en kan worden omschreven als een open-source blockchain-protocol dat wordt beheerst door een reeks regels, gemaakt door de gekozen leden, die automatisch bepaalde acties uitvoeren zonder tussenkomst van tussenpersonen.

    dApps

    Dit zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) zijn digitale applicaties of programma's die bestaan ​​en draaien op een blockchain- of P2P-netwerk van computers in plaats van een enkele computer, en die buiten het bereik en de controle van een enkele autoriteit vallen.

    DeFi - Decentralised Finance 

    DeFi, of gedecentraliseerde financiering, is een nieuwe manier om financiële transacties uit te voeren via applicaties. Het sluit traditionele financiële instellingen en tussenpersonen uit en wordt uitgevoerd via de blockchain. Zie het als het verwijderen van makelaars, beurzen, banken en andere tussenpersonen uit de vergelijking.

    DEX

    Een DEX is een Decentralised Exchange of een gedecentraliseerde beurs. Gedecentraliseerde uitwisselingen zijn een soort cryptocurrency-uitwisseling waarmee directe peer-to-peer cryptocurrency-transacties veilig en zonder tussenpersoon online kunnen plaatsvinden. Op deze beurzen is er geen identificatie nodig.

    Distributed & Central Ledger (gedistribueerde en centraal grootboek)

    Een gedistribueerd grootboek is een overeenkomst van deelbare, gedeelde en gesynchroniseerde data, dat in dit geval verdeeld is over verschillende netwerken. Deze netwerken zijn vervolgens weer verdeeld over heel veel computers.

    Bij een centraal grootboek geldt dat de gesynchroniseerde en deelbare data gecontroleerd worden door één netwerk of individu.

    Double Spending (dubbel uitgeven)

    Dit betekent dat een bepaalde cryptocoin meer dan één keer kan worden uitgegeven. Dit houdt de werking van de blockchain tegen.

    Dust Transaction (stof transactie)

    Een transactie van extreem weinig coins dat bijna geen waarde representeert, maar wel ruimte kost op de blockchain.

    ECDSA

    Dit staat voor Elliptic Curve Digitial Signature Algorithm en is een lichtgewicht cryptografisch algoritme dat wordt gebruikt om transacties te tekenen op het Bitcoin protocol.

    ERC20-token

    Een ERC20-token is in sommige opzichten vergelijkbaar met Bitcoin, Litecoin en elke andere cryptocurrency; deze tokens zijn op de blockchain technologie gebaseerde activa. Ze hebben waarde en je kunt ze zenden en ontvangen. Deze ERC20-tokens worden alleen uitgegeven op het Ethereum netwerk.

    Escrow

    Een concept waarbij financiële goederen door een derde partij in bewaring worden genomen om deze te beschermen tijdens een asynchrone transactie.

    Fiatgeld

    Een valuta die uit het niets wordt gecreëerd en alleen waarde heeft omdat mensen hier waarde aan geven.

    FOMO

    “Fear Of Missing Out” (angst om iets te missen). Dit komt vaak voor wanneer een cryptomunt zo snel in waarde stijgt, dat mensen bang zijn dat ze de boot naar rijkdom missen, waardoor de prijs per coin nog hoger komt te liggen.

    FUD

    “Fear, Uncertainty, Doubt” (angst, onzekerheid en twijfel). Deze cryptoterm wordt vaak gebruikt om de volatiliteit van de cryptomarkt te omschrijven.

    Fork (vertakking/splitsing)

    Een fork gebeurt wanneer een alternatieve operationele versie van de huidige blockchain zich permanent afscheidt. Dit kan op drie verschillende manieren gebeuren:

    • Door een 51%-aanval
    • Doordat er een bug in het programma zit
    • Doordat er nieuwe substantiële wijzigingen in de huidige blockchain gemaakt moeten worden.

    Genesis block

    Het als eerst geminede block in een blockchain

    Halving (halveren)

    Dit houdt in dat de minebare beloning (zie block reward) gehalveerd wordt. Dit gebeurt elke keer opnieuw bij een bepaalde hoeveelheid geminede blocks. Bij Bitcoin is dit bijvoorbeeld bij iedere 210.000 blokken.

    Hash

    Een wiskundig proces dat een variabel aantal data als input neemt en hieruit een kortere uitkomst produceert van een vastgestelde lengte.

    Hashrate
    Dit is de snelheid waarmee de wiskundige problemen voor bepaalde blokken kunnen worden opgelost. Met andere woorden: de snelheid waarmee een nieuw blok kan worden ontdekt. ASIC mining zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hash rate naar beneden gaat.

    HODL

    Oorspronkelijk werd 'Hold' bedoeld, maar in een aangeschoten bui bleef een chat deelnemer maar praten over hoe hij zijn munten aan het 'hodlen' was. Dit werd heel snel een meme en nu is het ingeburgerd in de crypto wereld en betekent het je cryptomunten vasthouden voor de lange termijn. Soms wordt ook wel 'Hold on for dear life' ermee bedoeld.

    ICO
    Staat voor Initial Coin Offering. Dit is een bepaalde vorm van crowdfunding, waarbij het publiek van tevoren kan investeren in een blockchain startup. Als dank voor de financiële steun worden zij beloond met een bepaalde hoeveelheid coins.

    IEO

    Dit is een Initiële exchange-aanbieding. Het is een variant van initiële munten-aanbiedingen (ICO), die rechtstreeks wordt beheerd door cryptocurrency-uitwisselingen.

    KYC

    Dit staat voor 'Know Your Customer'. Het verwijst naar het verificatieproces dat klanten moeten doorlopen om hun identiteit te verifiëren en deze te koppelen aan een cryptocurrency-wallet. Crypto beurzen krijgen een beter begrip van de activiteiten van de potentiële klant en kunnen bepalen of deze al dan niet van juridische aard zijn. Voor veel centrale beurzen (CEX) een legale vereiste om klanten toe te laten op hun beurs.

    Mining / minen

    Minen is de cryptoterm die gebruikt wordt voor het op zoek gaan naar nieuwe block rewards. Voor het vinden en oplossen van blokken, wordt een beloning uitgedeeld aan de miner.

    Moon

    Als een cryptocurrency ‘naar de maan gaat’, betekent dit dat mensen denken dat de prijs exponentieel zal stijgen.

    Multisig (meerdere handtekeningen)

    Multisignature is een vorm van technologie die ervoor zorgt dat extra beveiliging wordt toegevoegd aan de bitcointransacties. Multisiganature adressen vereisen dat een andere gebruiker de transactie ondertekent voordat het kan worden toegevoegd aan de blockchain.

    NFT

    Een NFT is een Non-fungible Token. Ze zijn uniek en niet inwisselbaar. Ze leven op de blockchain. 

    Node (knooppunt)

    Een node is een computer die is verbonden aan het Bitcoinnetwerk en die gebruikmaakt van een client die de taak heeft om transacties te valideren en te herleiden. Elke node krijgt een kopie van de huidige blockchain, die automatisch gedownload wordt wanneer deze zich aansluit bij het Bitcoinnetwerk.

    P2P

    Dit staat voor peer-to-peer. Een (crypto-)term die verwijst naar computers die direct met elkaar een netwerk bouwen zonder dat een centrale server hier tussen staat.

    Privacy coin

    Dit zijn een klasse van cryptocurrencies die privé- en anonieme blockchain-transacties mogelijk maken door hun oorsprong en bestemming te verdoezelen. Enkele van de gebruikte technieken zijn onder meer het verbergen van het echte wallet saldo en -adres van een gebruiker, en het combineren van meerdere transacties met elkaar om chain analyse te omzeilen. Voorbeelden zijn Monero (XMR) en Zcash (ZEC).

    Private key (privé sleutel)

    Een tekenreeks van letters en getallen dat geheim gehouden wordt door de gebruiker. Deze is speciaal ontworpen om een digitale overdracht te ondertekenen waarbij gebruik wordt gemaakt van een publieke sleutel. In het geval van Bitcoin is dit een private key die dient te werken met een public key.

    Public key (publieke sleutel)

    Een tekenreeks van letters en getallen dat openbaar is en dus door iedereen kan worden bekeken. Deze kan worden gebruikt in combinatie met een private key om een digitale transactie te ondertekenen.

    Wil je alles over public en private keys, versleuteling en cryptografie weten? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, vertelt Matt je alles dat je hierover moet weten.

    Pump and Dump (pompen en dumpen)

    Dit is een cryptoterm die wordt gebruikt voor de onethische werkwijze van het pompen en dumpen van een relatief goedkope munt. De munt wordt eerst op zeer goedkope wijze verkregen door een bepaalde groep personen die vervolgens de munt ‘pompen’ (de waarde sterk doen laten stijgen) door veel reclame ervoor te maken. Wanneer de munt genoeg in waarde is gestegen, dumpen zij hun munten met veel winst, terwijl een grote groep met verlies achterblijft.

    PoW
    Staat voor Proof-of-Work (bewijs van werk). Dit is een systeem dat computerkracht koppelt met mining capaciteit. Hoe krachtiger jouw computer kan minen, hoe meer je hier voor beloond wordt, doordat de kans groter is dat je Bitcoin vindt.

    Wil je meer weten over Proof of Work? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je uit wat PoW is en hoe het werkt.

    PoS
    Staat voor Proof-of-Stake (bewijs van aandeel). Dit is een systeem dat het belang in een bepaalde cryptomunt koppelt aan de miningcapaciteit. Dit houdt in dat, hoe meer tokens je van een bepaalde cryptomunt bezit, hoe meer je van deze munt kan minen.

    De PoW en de PoS zijn alle twee consensus algoritmes. Met dit mechanisme kun je als gebruiker, maar ook machines, in een gedistribueerde omgeving ordenen. Alle agenten, de nodes van een blockchain, moeten het met elkaar eens zijn over één enkele bron van waarheid. Ook als enkele van de nodes falen. Dit betekent dat het systeem fouttolerant moet zijn.

    DPos

    Staat voor Delegated Proof-of-Stake. Dit is een variant van Proof of Stake die supernodes of masternodes gebruikt om transacties te goedkeurt.

    Scam coin

    Een coin die gecreëerd is met als enige doel om de schepper van deze coin rijk te maken (meestal door middel van pump en dump).

    Vaak gaat dit gepaard met een Piramidespel. Een piramidespel is een bedrijfsmodel dat leden rekruteert via een belofte van betalingen of diensten voor het inschrijven van anderen voor het schema, in plaats van het leveren van investeringen of het verkopen van producten.

    SHA-256

    Het cryptografische algoritme dat wordt gebruikt voor het PoW-systeem van Bitcoin.

    Signature

    Een signature is een wiskundig proces waarmee iemand kan bewijzen dat hij/zij de eigenaar is van zijn/haar wallet. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een ‘private key’.

    Smart Contract (slim contract)

    Een tweezijdig smart contract is een onveranderlijke overeenkomst die op de blockchain is vastgelegd, waarin specifieke logische handelingen staan die vergelijkbaar zijn met een ‘normaal’ contract. Wanneer dit contract getekend is, kan het nooit meer veranderd worden. Een slim contract kan worden gebruikt om bepaalde benchmarks vast te stellen waaraan voldaan moet worden in ruil voor geld.

    Wallet

    Zie ‘adres’

    Whale

    Een whale is iemand die een groot percentage van een bepaalde cryptomunt bezit. Vaak is het zo dat een whale hierdoor ook de prijs van deze cryptomunt kan manipuleren.

    Whitepaper

    Een document dat tot in detail het protocol van de cryptomunt beschrijft.

    Yield Farming

    Yield farming, dit is ook bekend als liquidity mining. Hiermee kun je met cryptocurrency-holdings een manier genereren voor beloningen. In eenvoudige bewoordingen betekent dit het vergrendelen van cryptocurrencies en het ontvangen van beloningen. Dit gebeurd op DeFi projecten.

    Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.


    De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.


    De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.


    Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.

    Sources


    Article information

    Author: Melissa Carroll

    Last Updated: 1703117041

    Views: 1100

    Rating: 3.9 / 5 (105 voted)

    Reviews: 81% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Melissa Carroll

    Birthday: 1958-08-30

    Address: 90489 Tammie Green, East Danielmouth, HI 82989

    Phone: +3824808153499520

    Job: Electrician

    Hobby: Wildlife Photography, Aquarium Keeping, Fencing, Motorcycling, Hiking, Mountain Climbing, Puzzle Solving

    Introduction: My name is Melissa Carroll, I am a Open, persistent, intrepid, enterprising, important, multicolored, Colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.