header banner
Default

Bij de cryptovalutabeurs Bitvavo moeten de oprichters financieel helpen


Table of Contents

    Je bent duidelijk jong en onervaren. Vermogen moet je tientallen jaren behouden, dan zijn de risico's die bij crypto horen toch vele malen groter dan "gokken" bij gemiddelde aandelen of sparen (Nee, Tesla is geen gemiddeld aandeel, het is een bubbel die inmiddels ook een tijdje aan het leeglopen is).

    Als je vermogen over lange termijn wil laten groeien (en behouden oftewel niet verliezen is daarin belangrijk) is de crypto gok niet de beste.

    Ik kom altijd van die hosanna verhalen tegen van lui die giga bedragen hebben verdiend. Dat is meestal gelogen en indien wel waar de uitzondering, ≥ 90% verliest, maar die hoor je natuurlijk nooit.

    Jong en onervaren? Weet niet of dit nu een compliment of belediging is. Ben 46.

    Zeker zijn de risico's bij crypto groter dan bij aandelen of sparen. Niet voor niets dat ik altijd roep dat je alleen geld moet investeren die je bereid bent om te verliezen. Grote risico's geven de meeste kans op grote winsten en ja ook verliezen. Daarnaast heb ik ook gewoon een gezonde som met spaargeld apart staan en gok ik niet alleen op crypto. Echter als je op langere termijn gaat kijken naar rendement van crypto en dan bitcoin in het bijzonder, dan zie je dat er inderdaad grote koerswisselingen zijn, maar over jaren gezien is het 1 van de beste beleggingen die je kan doen, zelfs als je op bijna recordkoersen hebt gekocht. Je praat over tientallen jaren behouden, dan is de huidige koers van bitcoin totaal niet relevant toch? Als deze over 2 jaar op 100.000€ plus staat, heb je zelf bij gekochte coins met een koers van 60.000 euro een rendement die je op bijna geen enkel ander beleggingsproject vindt.

    Elke investering is een gok. Of je nu geld leent aan iemand die een goed idee heeft voor een bedrijf, of je geld in een bedrijf stopt via aandelen of dat je geld in crypto stopt, allemaal hebben ze een bepaald risico dat het niet oplevert wat ervan wordt verwacht. Als je, zoals je zei, aandelen in Tesla hebt gekocht op het hoogste punt, zal je ook niet happy worden van je rendement. Als je aandelen Lehman Brothers in 2008 had, waren die aandelen in 2009 ook niets meer waard, want de bank ging failliet en veroorzaakte de kredietcrisis, waardoor het overgrote deel van de aandelen een enorme drop in waarde hadden. Had je in 2010 voor 100€ aan bitcoin gekocht, was je nu aan het rentenieren geweest op je eigen jacht ergens bij een paar mooie eilanden.

    Mijn verhaal qua crypto is niet gelogen. Ik laat alleen niet het achterste van mijn tong zien, omdat er ook mensen met minder goede bedoelingen mee lopen te lezen. Ten opzichte van de top ben ik nu ook weer 90% naar beneden bij mijn lange termijn investering. Maar dat boeit nu niet, omdat ik het geld niet nodig heb en voor de langere termijn gebruik. Zolang je niet verkoopt, is er geen verlies, alleen een theoretisch rendement. Als er bepaalde doelen in de toekomst worden gehaald qua koersen, ga ik weer een deel verkopen om die winst te pakken. Nu het slecht gaat, kan ik overgebleven fondsen aanwenden om weer in te kopen. Ook al daalt de koers over komend jaar nog, dat is niet zo'n probleem, zolang deze over 2-3 jaar maar weer hoger staat tijdens een bullrun. Ik heb dit jaar voor een kleine 8k ingekocht voor korte termijn beleggingen en ben onlangs met 4k eruit gegaan. 4k verlies, maar op het totaal heb ik nog steeds riant rendement op deze investeringen in crypto, omdat mijn lange termijn investering nog steeds veel hoger staat dan waar het op ingekocht is, ondanks de 90% daling van afgelopen jaar. Op je mij gelooft of niet, zal mij eerlijk gezegd worst zijn. Ik ben hier niet om sprookjes te verkondigen, maar ik heb er wel een hekel aan dat mensen ongefundeerde uitspraken doen, omdat ze het spelletje qua beurzen/aandelen/crypto niet snappen.

    Dat is met aandelen niet veel anders. Als je aandelen in slechte tijden inkoopt, kan de koers daarna ook nog rustig dalen. Als het bedrijf daarna in betere tijden hun zaken goed op orde hebben, kan je ook daar leuke rendementen pakken als de koersen flink stijgen en je verkoopt. Je kan pech hebben dat je het verkeerde aandeel koopt en dat je daarmee een kat in de zak hebt gekocht. Hier blijft het dus net zo'n gok als met crypto. Niemand wist dat Lehman Brothers waardeloze kredieten/hypotheken had verstrekt en daardoor op de fles zouden gaan. Toen het naar buiten kwam, was het kwaad al geschied. Met crypto is het niet anders. Genoeg cowboy projecten die over 2-3 jaar niet meer zullen bestaan. Daarom als je in crypto investeert, doe je dat in de gekende projecten waar ook actief aan gewerkt wordt, niet omdat het een leuk icoontje/naam heeft.

    Investeer met middelen die je bereid bent te verliezen, investeer in projecten/aandelen waar je geloof in hebt. De AFM heeft ook niet voor niets klasseringen voor investeringen. Laag-middel-hoog risico. Crypto is inderdaad hoog-zeer hoog risico. Doe je het goed, kan je van weinig geld heel veel maken. Doe je het slecht, verlies je dat geld. Steek je geld in projecten als Palm Invest, was je ook je geld kwijt, ondanks de mooie verhalen. ;)

    Sources


    Article information

    Author: Cassandra Mcdonald

    Last Updated: 1702646282

    Views: 871

    Rating: 3.9 / 5 (119 voted)

    Reviews: 97% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Cassandra Mcdonald

    Birthday: 2019-11-18

    Address: 347 Greer Ramp, North Nathaniel, ME 78125

    Phone: +4465058723184172

    Job: Drone Pilot

    Hobby: Arduino, Photography, Singing, Amateur Radio, Wine Tasting, Cycling, Puzzle Solving

    Introduction: My name is Cassandra Mcdonald, I am a expert, risk-taking, candid, frank, Precious, exquisite, receptive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.